Waarom geen enkel glas meer?

Dubbel glas

Omdat bij enkel glas de warmte door het raam weer naar buiten gaat wordt dit tegenwoordig niet meer gebruikt. Bij Dubbel glas wordt er in de ruit een spouw gemaakt, hierin zit lucht of een bepaald gas tussen de twee ramen in. Omdat lucht warmte weerstand heeft, wordt de warme lucht niet doorgegeven en blijft de warmte in de ruimte. De lucht in de spouw moet wel zeer droge lucht zijn, dit om tegen te gaan dat er condensatie ontstaat op het glas. Hierbij heb je een soort waas over het raam heen, of men ziet het als er water beneden bij het raam ligt.

Dubbel glas

Het glas van tegenwoordig

Het Dubbel glas van tegenwoordig wordt gemaakt door een holle aluminium buis aan te brengen, voorzien van een dubbele kitafdichting tussen de twee glasplaten. De kit heeft als doel de ruit dampdicht te maken, de kit is niet bestand tegen zonlicht en moet daardoor beschermd worden ertegen. Het doel van de afstandhouder is om de waterdamp te absorberen, is het materiaal vol met vocht verzadigd dan noemt men dit een ruit die lek is en zal condensatie optreden aan de spouwzijde. Helaas kan dit niet meer gerepareerd worden waardoor de ruit vervangen moet worden.

Dubbel glas

Ook tegen geluidsoverlast

Heb je veel last van geluidsoverlast dan kan Dubbel glas hier tegen helpen, het neemt niet alle geluid weg maar zeker wel een deel. Hoe breder de spouw is tussen het glas, hoe beter het geluid wordt tegengehouden. Wil je geluid en warmte echt goed isoleren, plaats dan het glas met daarvoor op enkele millimeters nog een enkel glas ruit. Twee verschillende dikten glas, met het dikste glas aan de buitenkant helpt ook goed tegen geluidsoverlast. Iedere glasplaat heeft zijn eigen resonantie, hierbij trilt het mee met het geluid. Zijn de ruiten even dik dan wordt dit teveel doorgegeven.