De oorsprong van de ledlamp

Verlichtingkopen

LED staat voor Light Emitting Diode (lichtuitstralende diode). Hoewel de echte doorbraak van ledlampen pas in 1962 kwam, was de werking van ledlampen al in 1927 bekend en werd er patent op aangevraagd. De eerste echte werkende led was een openbaring. Hij gaat namelijk een stuk langer mee dan een traditionele spaarlamp en geeft veel minder warmte af. Niet zo gek dus, dat we vandaag de dag nog steeds gebruikmaken van Led lampen

Ontwikkelingen van de ledlamp door de jaren heen

Na de ontdekking van de eerste brandende led, ging het snel met de ontwikkeling van de ledlamp. In de periode van 1970 tot 1980 kwamen er meerdere kleuren en golflengten beschikbaar. Ineens was het mogelijk om de kleuren groen, rood, oranje en geel uit te stralen. Er werd namelijk ontdekt dat deze kleuren ontstonden door de materialen gallium, fosfor en arseen te combineren. In de jaren daarna werd geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Dit nieuwe materiaal, gallium- aluminium-arsenide led, had meerdere voordelen. De gebruiksspanning van de lamp werd kleiner, het aansturen van de leds via pulsen ging voortaan zonder problemen en de lichtintensiteit werd enorm verhoogd. Met een ledlamp had je dus in vervolg veel meer licht, dat betekent meer vermogen voor minder energieverbruik. In de jaren die volgden werd de ledlamp sterk verbeterd met veel meer kleuren, meer branduren en bijbehorende toepassingen.

De ledlamp van vandaag

Dankzij de ontwikkelingen sinds de uitvinding van ledlicht, profiteren wij vandaag de dag nog steeds van de voordelen. Ledlampen zijn er namelijk in de meest uiteenlopende verschijningsvormen. Niet alleen voor gebruik binnenshuis, maar ook in de tuin en in voertuigen. Denk aan koofverlichting en (inbouw)spots. Naast alle kleuren van de regenboog of de felwitte kleur, is het mogelijk om sfeer te creëren met ledlampen. Zo zijn er tal van zachtgele ledlampen of dimbare varianten. Op die manier is een ledlamp erg goed te gebruiken als ware sfeermaker.